Rolex horloges worden al vanaf 1905 met uiterste precisie grotendeels handgemaakt. En vanaf de beginjaren wordt de ijzersterkte marketing van dit iconische horlogemerk consequent gekenmerkt door sportiviteit. Zo werd vroeger als publiciteitsstunt de nu legendarische Rolex “Oyster” op waterdichtheid beproefd door een zwemster die een baantje trok van Engeland naar Frankrijk. Maar ook op de hoogste hoogten en op de diepste diepten bleek een Rolex gewoon onverstoorbaar verder te tikken.
Het Amsterdamse familiebedrijf Gassan is Rolex dealer en verkoopt er jaarlijks duizenden. David Bijlsma is er de commerciële man; “Chief Commercial Officer” staat er op z’n visitekaartje. David vertelt graag over dit Zwitserse horlogemerk en is zelf ook fervent linksdragend liefhebber.
De naam Rolex, waar komt die eigenlijk vandaan? Vraag ik hem belangstellend. “Die naam is door de oprichter gewoon heel slim bedacht met de achterliggende gedachte dat het in iedere taal goed uit te spreken moest zijn.” legt David uit. En dat kroontje in het logo, hoe zit dat? “Waar het kroontje precies vandaan komt durf ik niet echt met zekerheid zeggen. Ik vermoed dat het zal zijn geweest om het merk iets vorstelijks te laten uitstralen. Daar werd, zeker vroeger, veel waarde aan gehecht.” Dat heeft dan wel goed uitgepakt merk ik op, de man had een vooruitziende blik!
“Dat had hij zeker, en daar houd ik van, mensen die gelijk al groot denken” vult David glimlachend aan. “En hij dacht, zeker voor zijn tijd, groot want hij wilde dat Rolex een sterk internationaal topmerk zou worden, en dat is absoluut gelukt.”
Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, een Rolex is dus een tijdloos horloge? “Klopt, vergelijk het maar met een Porsche 911, het design is door de jaren heen altijd herkenbaar gebleven. Zet het eerste model maar naast het nieuwste model, dan snap je wat ik bedoel. Met een Rolex is dat dus precies zo.
Zelf draag ik bijna altijd een Rolex, vooral ook omdat er vrijwel geen gelegenheid is waarbij ik het horloge af zou moeten doen. Het staat goed bij mijn maatpak, mijn spijkerbroek, maar ook bij mijn zwemboek. Dat kan allemaal met een Rolex en ik ken maar weinig andere horlogemerken waarbij dat ook zo is. Verder vind ik het wel zo praktisch dat ik mijn Rolex nooit hoef op te winden. Dat gebeurt allemaal automatisch door beweging. Ook een uitvinding van Rolex trouwens dat inmiddels door vele andere merken is gekopieerd.”
De tijd verandert snel en de technische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Maar David wordt er niet opgewonden van en ziet daarin geen bedreiging voor de verkoop van zijn kekke klokjes.
“Weet je, een Rolex is zoveel meer dan alleen iets functioneels om op te kijken hoe laat het is. Het is echt pure klasse en emotie en wordt daarom ook vaak gekocht om bijvoorbeeld cadeau te doen bij een belangrijke gelegenheid.
Dat is al meer dan honderd jaar zo, en dat zal ook altijd wel zo blijven …”
Gassan grossiert al vanaf 1945 groots in diamanten vanuit een kolossaal pand net even buiten het hoofdstedelijke centrum. Vanaf begin jaren ’70 is de diamantair ook sieraden en horloges van de meest exclusieve merken in het assortiment gaan opnemen. Anno nu is Gassan internationaal een belangrijke promotor van Amsterdam, en hun toonzalen worden jaarlijks bezocht door honderdduizenden toeristen die er zich vergapen aan alles wat schittert en tikt.
Zoals gepubliceerd in AMSTERDAM XXXL
Tekstschrijver: Cees Stokman / Cesto Schrijft